Rondje Loenersloot

Het rondje Loenersloot (+/- 26 km) is een mooie tocht met vergezichten, dorpskernen, een grote variatie  in waterwegen en een heus kasteel. Dit betekent dat je voldoende eten, drinken en de gepaste kleding mee moet nemen.

Vanaf de kanovereniging vertrekken we richting de Zuidplas, hierbij zullen we het kanopolo veld van KVDRV passeren. De Zuidplas heeft zoals jullie gaan zien enkele tientallen ondergelopen legakkers, dit maakt het dan ook een gevaarlijk gebied voor gemotoriseerde pleziervaart.
Vervolgens varen we langs Surfeiland (eiland 13 voor locals), dit is een zand plaat gelegen langs de N201. Hierna gaan we onder de Demmeriksebrug door, zodat we bij de Demmeriksesluis onze kajaks over kunnen dragen. Na dat we de kajaks overgedragen hebben gaan we verder op het kanaal dat er achter ligt tot we na een paar honderd meter op de Angstel komen. Hier kan je nog mooi een doorgestoken meander van de oorspronkelijke rivier op de plaats waar het kanaal en de rivier samenkomen. Hier gaan wij rechtdoor en volgende de rustige meanders van de Angstel. Al snel is aan de linkerhand kasteel Loenersloot zichtbaar, het kasteel stamt uit 1258 en ondanks dat het in 1766 gedeeltelijk is gesloopt en weer opgebouwd, waarbij het middeleeuwse karakter bewaard is gebleven  en is het tot op heden nog steeds bewoond. Ondanks dat er een open verbinding is met de Angstel is het niet de bedoeling om de slotgracht te betreden met een vaartuig, overigens is het park erachter wel gewoon vrij te bezichtigen.
Nadat we door Loenersloot zijn gevaren volgen we de Angstel verder terwijl we kunnen genieten van een afwisseling van boerderijen en huizen in het  polderlandschap. Hierna zullen we het dorp Baambrugge passeren, hier is mooi te zien hoe vroeger de dorpen werden gebouwd naar de vorm van het landschap. We peddelen vervolgens verder over de Angstel. Vlak voor we Abcoude binnen varen is er aan de linkerhand de restanten van het Abcouder slot te zien (voornamelijk de gracht en aarde wallen). Het slot is in gebruik geweest als vestiging en woning van 1268 tot 1744 actief bewoond, waarna het na meerdere keren van eigenaar is gewisseld verwaarloosd is en in omstreeks 1860 gesloopt is.

Vervolgens varen we verder en varen het dorp Abcoude in, ook hier kunnen we een mooie verzameling zien van oudere woonhuizen. Als we door Abcoude heen zijn gevaren verlaten we de Angstel en gaan we het Abcoudermeer op en steken we deze over en gaan naar het begin van het riviertje de Holendrecht, we gaan hier onder de A2 door, nu weten jullie ook hoe knooppunt Holendrecht aan zijn naam komt. We volgen de Holendrecht tot de splitsing bij restaurant de Voetangel, waarbij wij links gaan en onder de brug door de Waver op. Via de Waver varen we door de polder De Ronde Hoep, hier zijn we typisch Nederlands polderlandschap met in de verte de hoogbouw van Amstelveen en Amsterdam. Na het passeren van de brug bij koffiebar De Stokkelaer gaan we links af de Winkel op en gaan meteen weer onder een brug door. Vanaf de Winkel heb je aan de rechterzijde een mooi zicht op fort Botshol, de ruimten van het fort zijn echter nooit gebouwd, maar het met zand opgehoogde terrein is nog goed in het landschap zichtbaar. Verder bevindt zich hier het voormalig fort Botshol en achter het fort staat een fortwachterswoning.

Verder is het natuurgebied Botshol ook zichtbaar, een oppervlak van 215 hectare is een beschermd Natura 2000-gebied.

Het gebied bestaat uit twee grotere plassen, de ‘Grote Wije’ en de ‘Kleine Wije’, die door nauwe doorgangen met elkaar verbonden zijn en een complex van kleinere deels dichtgroeiende wateren die (evenals de grotere plassen) restanten van voormalige verveningen zijn. In de Kloosterkolk bevind zich ook een lepelaarskolonie.

Als we bij de Sluis bij jachthaven Bon komen varen we een stukje door op de Winkel naar een overdraag steiger. Als we de kajaks overgedragen hebben gaan we via de jachthaven de plas op. Hierbij varen we achterlangs zandeiland 9 richting zandeiland 8 (starteiland voor zeilwedstrijden, er staat aan de oostzijde ook een wedstrijdtoren).

Hierna gaan we over de plas terug richting de kanovereniging, hierbij varen we parallel aan de Baambrugse Zuwe. Aan het eind slaan we links af en gaan onder de Baambrugse Zuwe door en zijn we na 100 meter weer terug bij KVDRV.