Kanopolo:

  • Trainings momenten worden binnen het team afgesproken
  • Wedstrijden
  • Toernooi kalender

 

 Kanopolo: balsport in een kayak.

Kanopolo is een spannende, spectaculaire en intensieve sport. Veel buitenstaanders zullen diverse andere sporten herkennen. De sport lijkt een combinatie van waterpolo, handbal, basketbal en kanovaren. Ook wordt het wel het rugby op het water genoemd.

Het is een teamsport waarin het doel simpel is: gooi de bal in de goal van de tegenstander. Elk team heeft vijf veldspelers en maximaal drie wissels buiten de lijnen. Elke speler in het veld is ‘vliegende keep’ totdat iemand de keeperspositie ingenomen heeft. De keeper mag dan niet meer door de tegenstander aangeraakt of weggevaren worden.

De wedstrijden duren 2 x 10 minuten. En die tijd is ruim voldoende om een behoorlijk aantal doelpunten te maken! Uitslagen zoals 5-2 of 9-1 zijn dan ook niet ongebruikelijk. De speeltijd lijkt er kort, maar de sport is erg intensief en na de wedstrijd ben je aardig moe.

Kanopolo is een relatief onbekende sport maar wordt wel over de hele wereld gespeeld. Het niveau is heel verschillend, maar Nederland heeft al vele malen bewezen dat het met kanopolo bij de wereldtop hoort. Europese en wereldtitels zijn er door verschillende teams behaald.

Voor de leek is het een nogal ruige sport. De kano’s waarin gespeeld wordt, varen met ogenschijnlijk veel geweld tegen elkaar op. Ook de peddels worden meer dan eens luidruchtig gekruist. Maar eigenlijk valt het allemaal best mee hoe ruig het spel is. De spelers zijn beschermd door dikke zwemvesten en helmen met gezichtsbeschermers. De bal wordt meestal gewoon met de hand gespeeld. Het is ook toegestaan om de bal met de peddel te spelen, maar niet wanneer er al een hand in de buurt is. Door de beschermende maatregelen zijn er zeer weinig blessures.

Wil je eens zien hoe kanopolo gaat? Kijk dan eens op YouTube. Meer informatie vind je ook op www.kanopolo.nl  en bij het Watersportverbond. Voor de wedstrijdregels, zie Reglementen

Kanopolo in Nederland

Kanopolo wordt in Nederland bij zo’n 30 kanoverenigingen beoefend op verschillende niveaus. Deze clubs treffen elkaar op toernooien van 1-2 dagen, waarop gemiddeld 4 wedstrijden per dag worden gespeeld. Het Nederlands Kampioenschap wordt gespeeld in 3 weekenden en kent 6 klassen (Hoofdklasse, Damesklasse, 1e, 2e, 3e en jeugd klasse).

In veel teams spelen mannen en vrouwen samen.

Kanopolo Internationaal

Kanopolo is een internationaal ontwikkelde sport en wordt op alle continenten gespeeld. De sport voldoet aan de eisen om als Olympisch beschouwd te kunnen worden en dat is dan ook een doel van de internationale kanopolo-gemeenschap. Tot die tijd is het hoogste podium voor landenteams de 4-jaarlijkse World Games. Ook worden er Europese- en Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Oranje heeft in 2005 de Worldgames gewonnen en is meervoudig Europees- en Wereldkampioen (laatste keer: 2012).

Uitrusting:

De uitrusting van een kanopolospeler bestaat uit:

  • Kano
  • Peddel
  • Spatzeil
  • Zwemvest
  • Helm

Kanopolo, een laagdrempelige sport

Al doen bovenstaande videos wellicht anders denken (dat is de topsport); kanopolo is een erg laagdrempelige sport. Het enige wat je nodig hebt voor Kanopolo is een zwemdiploma en de nodige enthousiasme. De verschillende verenigingen beschikken over clubmaterialen die je kan gebruiken en bieden training voor alle niveaus, van absolute beginners tot topsport.

KVDRV

De club doet al aan kanopolo vanaf 2006 en heeft op diverse toernooien (3e klasse en jeugd) prijzen gewonnen. Er wordt nu gespeeld met één team in de 3e klasse. Ook zijn er afgelopen jaren diverse (ex) spelers gekozen voor het Nederlands team. De huidige groep kanopoloërs is klein in omvang en kan de nodige versterking gebruiken.

Kanovereniging de Ronde Venen

Herenweg 196

3645 DV Vinkeveen

info@kvdrv.nl