Home · Lid worden, Contributie · Contact · Kano routes · DocumentenFriday, May 25, 2018
Navigatie
Home

Activiteiten
Adres
Vaarkalender
Lid worden, Contributie

Contact

Kano routes
Fotogallerij
Kajak instructie
Documenten
WSV
Kanoroutes
Kanoroutes

 

Op deze pagina vind u een aantal kanoroutes zoals die zijn uitgezet in het gebied De Venen.

De Venen

Het gebied de Venen bestaat uit polders, doorkruist door rustig stromende rivieren die plassen en historische dorpen met elkaar verbinden. De Venen ligt op steenworp afstand van Amsterdam en Utrecht en wordt gekenmerkt door rust, ruimte en groen. De Venen is een waterrijk gebied en bevat dus veel mogelijkheden voor watersport. Recreanten die er met de kano of met de fluisterboot op uitgaan, liggen met hun neus op de natuur.

De Venen was tot het begin van deze eeuw een geÔsoleerd en weinig bekend gebied. Het gebied was enkel toegankelijk via een aantal waterwegen. Deze waterwegen omsloten in een cirkel een hoger gelegen kom, die zo goed beschermd werd tegen het oprukkende zeewater.In het drassige moerasgebied zorgde de weelderige plantengroei, in een eeuwenlang proces van groeien en afsterven, voor een dikke veenlaag. Het veen leverde turf van goede kwaliteit. De turf werd vroeger opgebaggerd, gedroogd en gestoken en afgevoerd langs lange sloten tussen de smalle stroken veen die men liet staan.

Door de voortdurende ontwatering via sloten, dammen, schotten en sluisjes klonk het veenland in en kwam lager te liggen. Steeds meer bouwland verdween in de golven, zo ontstonden uitgestrekte veenplassen. Met uitzondering van de Vinkeveense Plassen zijn deze plassen ingepolderd en drooggemalen. De veenrivieren liggen vaak hoger dan het ingeklonken land. In 1977 werd het vervenen verboden. De kavelstructuur, het (water)wegenpatroon en de dorpen van toen zijn voor een belangrijk deel bewaard gebleven. De Venen zijn een divers gebied, met afwisselend moerasgebied, legakkers en polders geschikt gemaakt voor agrarisch gebruik.

Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en rustzoekers. De diverse routes leiden u langs bijzondere natuurgebieden en langs oude dorpskernen.

De routes

Het gebied de Venen biedt veel vaarmogelijkheden voor kano en fluisterboten. (Door op de link te klikken krijgt u een kaart met daarop de route te zien)
Vanaf de Kanovereniging zijn bijvoorbeeld de volgende tochten te varen:

Tevens zijn in het gebied een achttal "bewegwijzerde" routes uitgezet:
 • Nieuw:De Ruigkaderoute (ca 6 km voor kano en fluisterboot) Deze korte route voert u langs het natuurgebied Botshol. U vaart in de beschutting van de legakkers aan de noordkant van de Noordplas. Op enkele plaatsen langs de route kunt u genieten van prachtige doorkijkjes en uitzichten over de Vinkeveense Plassen.
 • De Vinkeveense Plassen route (ca 9, 12 of 16 km voor kano en fluisterboot) leidt over de plassen en tussen de legakkers. U komt onder meer langs het dorp Vinkeveen en vlak langs het stiltegebied Botshol. Langs de Baambrugse Zuwe is een verkorting bewegwijzerd, zodat beide delen ook afzonderlijk gevaren kunnen worden.
 • De Achterbosroute (ca 8 km voor kano en fluisterboot) sluit aan op de Vinkeveense Plassen Route en brengt u door het dorp Vinkeveen. KanoŽrs kunnen de route verlengen (ca 11 km) en achter de legakkers langs varen.
 • De Angstelroute (ca 24 km voor kano en fluisterboot) geeft u afwisselend vaart, sloot en plassen. U komt door de pittoreske dorpen Baambrugge en Abcoude. Voor kanoŽrs bestaat de mogelijkheid om via het riviertje de Winkel (met veel waterplanten) de route in te korten (13 of 18 km).
 • De Gagelroute (ca 10 km alleen voor kano) leidt door het natuur- en stiltegebied de Gagel, in beheer bij Stichting de Bovenlanden. De route loopt deels parallel aan de Bijleveld route.
 • De Bijleveldroute (ca 9 km alleen voor kano) leidt over brede vaarten, door het natuurgebied de Gagel en door het dorp Wilnis. Een combinatie kan worden gemaakt met de Gagelroute.
 • De Kromme Mijdrechtroute (ca 22 km voor kano en fluisterboot) leidt over vaarten en over de kronkelende rivier de Kromme Mijdrecht en brengt u langs de dorpskernen Mijdrecht en Wilnis. KanoŽrs kunnen de route verkorten en tussen de landerijen door varen (ca 20 km.
 • Het vaarcircuit de Ronde Venen (ca 40 km voor kano en fluisterboot) is een lange tocht met vergezichten, dorpskernen en een grote variatie in waterwegen. De route is niet bewegwijzerd en kan door de kleine watersporter beter over twee dagen worden verspreid. Let op, met een fluisterboot kan deze route niet in ťťn keer gevaren worden. De boot moet tussentijds worden opgeladen.

Lengte en vaartijd

Voor de bepaling van de duur van de tocht kunt u uitgaan van een gemiddelde vaarsnelheid van 5 tot 7 km per uur voor een fluisterboot en gevorderde kanoŽrs en 3 tot 4 km per uur door beginnende kanoŽrs. Vergeet niet ook een aantal pauzes mee te rekenen. Bij sluizen of lage bruggen moet u soms de kano overdragen en met een fluisterboot zult u soms moeten wachten op de sluis of brugwachter. Ook dit kan extra tijd in beslag nemen. Bij sluizen en lage bruggen zijn over het algemeen in- en uitstapvoorzieningen gerealiseerd om het overdragen te vergemakkelijken. Houdt u er rekening mee dat bij een snelheid van 5 km/u een fluisterboot maximaal 7 uur kan varen.

Beginpunt en bewegwijzering

Met uitzondering van het Vaarcircuit de Ronde Venen zijn de routes bewegwijzerd. De routes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op palen of beschoeÔngen en kunnen aan beide zijden van de route voorkomen. De routes kunnen op meerdere punten worden gestart. Geschikte startplaatsen zijn de verhuurbedrijven en de plaatsen aangegeven op de kaart met een ‘S’.

Verhuurpunten kano’s en fluisterboten

1.    Jachthaven Bon (kano’s)
        Winkeldijk 24
        3645 AR Vinkeveen    Tel. 0294 281395
2.    Jachthaven BŲrger (kano’s en fluisterboten)
        Herenweg 240
        3645 DW Vinkeveen    Tel. 0297 261245
3.    Klinkhamer Watersportbedrijf B.V. (kano’s)
        Baambrugse Zuwe 204
        3645 AM Vinkeveen    Tel. 0294 291545
4.    Jachthaven de Wilgenhoek (kano’s)
        Groenlandsekade 9-13
        3645 BA Vinkeveen    Tel. 0294 291842
5.    Jachthaven Winkeloord (kano’s en fluisterboten)
        Winkeldijk 20a
        3645 AP Vinkeveen    Tel. 0294 281426
6.    Stichting Amstelkade (kano’s)
        Amstelkade 61
        3648 KA Wilnis    Tel. 0172-408080
7.    Zeilschool de Vinkeveense Plassen (kano’s en fluisterboten)
        Herenweg 144
        3645 DT Vinkeveen    Tel. 0297 262200

Andere informatie

Voor waterkaarten, routes, arrangementen en andere recreatieve informatie kunt u terecht bij:
    VVV de Ronde Venen, Herenweg 144 in Vinkeveen, telefoon 0297-214231.

Wilt u advies en algemene informatie over kanoen en kano-activiteiten dan kunt u zich wenden tot:
    Nederlandse Kano Bond, www.nkb.nl en:
    Kanovereniging de Ronde Venen, www.kvdrv.myweb.nl.

Voor informatie over het in stand houden van het gebied kunt u contact opnemen met:
    Recreatieschap Vinkeveense Plassen, Kanaalweg 95 b, 3533 HH Utrecht, tel. 030 2974004.

Bedieningstijden bruggen en sluizen

15 april tot 16 oktober op reguliere tijden

16 oktober tot 15 april maandag tot en met vrijdag alleen op afspraak.

Vaarregels en tips

Met een kano of fluisterboot bent u kwetsbaar. Houd daarom rekening met het andere vaarverkeer en met slecht weer. Neem de volgende vaarregels in acht:

 • Vaar altijd rechts.
 • Geef altijd voorrang aan beroepsvaart.
 • Wijk uit voor alle grote schepen en zeilschepen (let op: een kano heeft meestal geen voorrang).
 • Laat de overige watersporters tijdig zien wat u van plan bent (let op: grotere schepen hebben een ‘dode hoek’; de schipper kan u vlak voor het schip niet zien).
 • Zorg dat onervaren zwemmers en kinderen een zwemvest dragen.
 • Verlaat bij onweer meteen het water.
 • Ga bij harde wind niet alleen het water op (let op: de golfhoogte is hoger aan de kant waar de wind naar toegaat).
 • Op groter water, zeker bij lagere temperaturen, is een zwemvest sterk aan te bevelen en blijf binnen zwembereik van de oever.
 • Neem droge kleding mee in een waterdichte verpakking.
 • Blijf op veilige afstand van stuwen en waterinlaten.
 • Pas op voor weer- of vuilvangen. Dit zijn drijvende balken die (meestal in juli en augustus) over de breedte van het vaarwater zijn aangebracht om waterplanten, riet en grasmaaisel op te vangen.
 • Komt u als kanoŽr onverwacht in een moeilijke situatie, houd dan de peddel steeds vlak/horizontaal in het water en houd de kop of achterzijde van de kano recht op de golven.
 • Houd het water schoon en spaar de natuur, ga alleen op daarvoor bestemde plaatsen aan wal.
 • Gun iedereen zijn sport; denk aan het vistuig van de sportvisser, dat meters van de hengelaar vandaan ligt.
 • Parkeer uw auto op een parkeerplaats of op een plek waar dat geen hinder veroorzaakt.

Let op!

De Vinkeveense plassen zijn mooi maar hebben vanwege de grote diepte van met name de Noordplas soms een verraderlijk karakter. Bij windkracht 4 of meer kan een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor kano’s en fluisterboten zeer gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen of het grote water op! Laat u niet verrassen.

Over het algemeen zijn bij lage bruggen overdraagvoorzieningen geplaatst voor kanoŽrs. Dit is echter niet overal het geval, houd hier rekening mee!

Een fluisterboot kan bij een vaarsnelheid van 5 km/u circa 7 uur varen, houd hier rekening mee als u langere routes uitkiest.

U vaart deze routes op eigen risico.

Login
Gebruikernaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Evenementen
<< Mei 2018 >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31